Weet jij het verschil tussen Nep en Slub?

Dit artikel is geschreven door Koen Kuik

Weet jij het verschil tussen Nep en Slub?!

Dat er veel specifieke termen gebruikt worden binnen de jeans industrie is me inmiddels wel duidelijk. Wanneer je een nieuwe broek koopt vliegen die termen je om je oren; Selvedge, right hand twill, left hand twill, broken twillnep en slub. Die laatste twee waren voor mij tot op vandaag een vraagteken. Ik kende het verschil niet tussen nep en slub, kon dit altijd prima omzeilen door te zeggen: “Ja jeetje, best wel apart hè, die stof”. Soms kreeg ik dan als antwoord: “Ja, hij is wel redelijk neppy!”, met een instemmend knikje was ik dan nog in de race.Om een volgende keer mee te kunnen praten heb ik de betekenis van nep en slub uitgezocht.

NEP

Nep wordt vaak verward met slub, dat is ook niet zo gek want ze hebben veel overeenkomst.
Bij nep is de stof zo geweven dat sommige katoenvezels door het hoofdoppervlak steken. Doordat er in het garen knopen en gebroken vezels zitten komen deze tevoorschijn tijdens het weven. Het lijkt dan alsof er kleine vlokjes sneeuw op je broek liggen. Het mooie aan een neppy denim is dat deze alsnog de mooie standaard fades geeft. Hoe meer je bijvoorbeeld zo’n broek draagt hoe meer neppy de jeans wordt. Horizontale en verticale fades komen allebei voor op deze stof.

Deze foto is afkomstig van RGT

SLUB

In feite verwijst slub naar denim gemaakt met indigo warp garens in verschillende diktes.  Wanneer dit wordt gebruikt bij stof voor kleding geeft dit een andere textuur dan de normale garens. Dit kan zowel een zachter of juist een stuggere stof opleveren, e.e.a. hangt af van het katoen dat gebruikt wordt. Los van het verschil in textuur zorgt een slub denim ook voor bijzondere fades in je jeans.
De fades hebben de neiging meer verticaal dan horizontaal te lopen, dit wordt veroorzaakt  door dikte verschil in de garens. De indigo slijt eerder op dikkere stukken van het garen en zorgt voor een oneven fading proces.

Dus wanneer ik weer eens over stoffen praat, kan ik voortaan zonder twijfel zeggen: ” Jeetje, prachtig hè, die neppy denim!”

Deze foto is afkomstig van benzakdenimdevelopers

Met dank aan

Originele artikel is te lezen op: http://www.bluerootsofficial.nl/nepandslub/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: