Waar komt Indigo vandaan?

Het zal niet als een verassing komen als ik zeg dat denim gekleurd wordt met indigo. Maar wat is indigo, waar komt dat vandaan?

Laat ik hier onder in het kort beschrijven wat indigo eigenlijk is.

Indigo is een kleurstof die er zowel in de natuurlijke als in een synthetische vorm is.

Natuurlijke indigo

De natuurlijke indigo wordt gewonnen uit de plant Indigofera. Sommigen van jullie kennen de vlinderbloemen die nog wel eens in tuinen voorkomen. De indigofera is familie van de vlinderbloemen en komt van oorsprong uit tropische gebieden. Ook kan indigo gewonnen worden uit de plant Wede. Het indigo winnen uit Wede gebeurd vooral op plaatsen waar er een gematigd klimaat heerst zoals de Euro/Aziatische steppen.

Zowel de Indigofera als de Wede worden in grote hoeveel heden geteeld ten behoeve van de indigo. De tropische soorten zijn echter efficiëntere leveranciers van de kleurstof. Deze planten zijn echter gewoon groen en niet blauw. De indigo zit in de cellen van de plant en is kleurloos. Door de planten te laten rotten en gisten in water komt de kleur vrij. Het water wordt hierdoor geel/groen van kleur. In dit bad kunnen katoengaren of katoenen lappen gedoopt worden. Door zuurstof toe te voegen door de doeken simpelweg te laten drogen krijgt de stof een steeds diepere kleur. Na het spoelen van de stof met water, krijgt het de mooie diepblauwe kleur.

Het op een natuurlijke manier produceren van indigo is een tijdrovende klus, je hebt natuurlijk heel veel planten nodig om voldoende kleurstof te hebben voor de textiel industrie. Het vergt de nodige vakmanschap om een kwalitatief goede natuurlijke indigo te verkrijgen en te verwerken. Het is dan ook logisch dat de prijs van het natuurlijke indigo hoger ligt dan die van synthetische indigo.

             

Indigofera                                                                         Wede

Synthetische indigo

Zoals het woord synthetisch al aangeeft wordt het door de mens kunstmatig geproduceerd. Adolf von Bayer, van het latere chemie concern Bayer, bedacht in 1869 een simpelere manier. Hij bedacht een manier waarop indigo synthetisch gemaakt kon worden, hierdoor zijn de planten niet meer nodig. Uit waterstof en nitrobenzenen wordt Aniline vervaardigd, hiermee krijg je dezelfde mooie kleur. De voordelen van deze synthetische kleurstof zijn dat het goedkoper is en het minder snel afgeeft dan echte indigoverf. Echte indigo wordt nog steeds gebruikt, maar er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de synthetische verfstof dit vanwege de lage kostprijs en beschikbaarheid. Het nadeel daarvan is dat er chemische middelen zoals salpeterzuur, zwavelzuur en aceton nodig zijn om het synthetische indigo te verkrijgen. Wat betekent, dat als de chemische fabrikanten, geen of onvoldoende voorzorgmaatregelen nemen, het milieu zwaar belast wordt met alle risico’s van dien.

Synthetisch indigo wordt vanwege de lage prijs, veelal in de fastfashion industrie gebruikt.

Waar kiezen wij voor?

Als SeriousDemim verkopen wij geen fastfashion. Onze voorkeur gaat uit naar, op natuurlijke wijze verkregen grondstoffen voor de kleding die wij verkopen. Voor ons is niet zo zeer de prijs maar de wijze waarop kleding geproduceerd worden van groot belang. Wij hechten grote waarde aan hoge kwaliteit, het vakmanschap en duurzaamheid.

This post is also available in: English (Engels) Deutsch (Duits)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: