Selvedge denim, wat is dat nou eigenlijk?

Selvedge denim, wat is dat nou eigenlijk?

Een belangrijk kenmerk van een kwaliteitsjeans is het gebruik van selvage denim, de geweven stof (van katoen) waar een jeans van gemaakt wordt. Selvage, selvedge of self-edge betekent allemaal hetzelfde en de vertaling is letterlijk ‘zelfkant’. De zelfkanten van een stuk stof zijn de afgewerkte einden van de stof aan weerskanten. Te herkennen aan het gekleurde garen, dat in de zelfkanten mee geweven is. Voorheen was de kleurkeuze van de garen vaak rood, tegenwoordig zie je dat er meer met andere kleuren garen wordt gewerkt. Als je de pijp van een jeans omslaat, zoals je een selvage jeans eigenlijk behoort te dragen, dan zie je de selvage. Dat is de naad waar de stof met de zelfkanten aan elkaar is gestikt. Het kenmerk dat het denim op een traditionele smalle schietspoelweefmachine is geweven.

De traditionele smalle schietspoelweefgetouwen hebben het kenmerk dat ze doorlopend de inslagdraden met een shuttle door de kettingdraden schieten. In tegenstelling tot de grote projectielweefmachines die in de jaren ’50 werden geïntroduceerd. De inslagdraad wordt op die machines onderbroken zodat de stof niet afgewerkt is aan iedere kant, maar rafelt. En dus geen afgewerkte zelfkant heeft.

Hoe werkt het dan?

Zoals je in het filmpje kan zien is dat je voor het maken van selvedge denim een smallere weefgetouw nodig hebt en dus meer denim nodig hebt per jeans en dat het weefproces langzamer gaat. Maak je de stof breder, dan kun je er meer uithalen en wordt het commercieel aantrekkelijker. En zo werden brede en snellere weefmachines in gebruik genomen en werd vanaf toen jeans een massaproduct.

De beste denim

Toen in de VS de meeste denimproducenten de oude weefgetouwen van de hand deden, kocht Japan ze op. Vandaar dat er altijd iets magische rondom Japans denim heerst. Daar komt de beste denim vandaan zegt men vaak. Nu weet je waarom.

Denim weven met zo’n antiek weefgetouw vergt dus tijd en geduld. En er komt meer handwerk aan te pas. Niet bepaald commercieel dus. Voor het type jeans waarvoor dit selvage denim gebruikt wordt, wordt daarom ook vaak de betere en zwaardere katoensoorten gebruikt. Dit in combinatie met de manier van weven maakt dat je iets echt goeds in handen hebt. Hetgeen de basis vormt voor een jeans die langer meegaat en teruggaat naar de oorsprong: die van 160 jaar geleden.

Gevolgen

In 2017 heeft Cone Denim, de oudste denimfabriek in de VS, besloten om ook de oudste en tevens laatste selvedge denimfabriek, White Oak Mill in Greensboro, om commerciële redenen te gaan sluiten. Hiermee komt een eind aan 112 jaar vakmanschap in de VS. Want dat is wat het maken van goede denim is. Helaas is wat Cone Denim betreft de slag tussen slow- en fastfasion verloren en is het maken van selvedge in de White Oak Mill niet langer rendabel.

Wees je zelf er dan ook van bewust dat als je een selvedge broek koopt, je een stuk geschiedenis, vakmanschap en kwaliteit hebt aangeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: